Gruppdynamik

0kommentarer

Vi har läst något som är lite spännande i min utbildning. Nämligen gruppdynamik efter en modell som heter FIRO. Jag har läst om den förut men nu blev det lite nytt igen.
FIRO står för (Fundamental interpersonal relations orientation) och är utvecklad av en amerikans psykolog vid namn Will Schutz.
Hans upptäckt kan överföras på alla sorters grupper. Arbetsgrupper, studiecirkeln och inte minst din egna familj. Och det är här jag tycker det blir verkligti intressant.
 
Alla gruppsammansättningar går igenom olika faser.
Den första fasen kallas Tillhöra-fasen: Alla medlemmar i gruppen är måna om att bli accepterade av varandra. Man funderar mycket på om man överhuvudtaget vill tillhöra gruppen och hur mycket man är beredd att anpassa sig. Man undrar om man passar in och vilka de andra är egentligen.
 
Efter en tid hamnar man i en paus. Där man andas och vilar i sin nyvunna plats i tillvaron.
 
Sen kommer Rollsökar-fasen: Det är den mest krävande fasen i grupprocessen. Den tar längst tid att gå igenom. Gruppmedlemmarna är inte längre lika tysta utan konfrontationer och kraftmätningar uppstår hela tiden. Oenigheterna rör i allmänhet kunskap, ledarskap och kompetens. Stämningen kan vara påtagligt aggressiv.
 
När man gått igenom Rollsökar-fasen (om man kommer igenom den) så hamnar man åter i en liten paus. En övergångsfas som kallas "idyll". Den upplevs som en befrielse. Alla konflikter är synliggjorda och man har rett ut allt och vet sina platser.
 
Då hamnar man sen i Samhörighets-fasen: Gruppen fungerar och man kan ägna energi åt de gemensamma målen. Klimatet är öppet och medlemmarna känner varandra. Därmed finns bättre förutsättningar att klara de konflikter som uppstår.
 
Om en ny medlem kommer till gruppen så börjar faserna om från början igen.
 
När man är ett par som är nyförälskat och ändå funderar mycket på om man är rätt för varandra eller om gräset är grönare på andra sidan. Då är man i Tillhöra-fasen. När man väl bestämt sig för att hålla fast vid varandra hamnar man till slut i rolsökar-fasen. Det är den fasen som många par aldrig kommer ur. Man längtar efter det där mysiga som var i början och därför gör en del slut med varandra. Då börjar det ju om igen. Bestämmer man sig ändå för att hålla fast vid varandra så kanske man skaffar barn. Och hur var det nu när det kom en ny medlem till gruppen? Jo, man hamnar i tillhöra-fasen igen.
Beroende på hur långt man kommit i faserna första gången avgörs det hur lång tid det tar att komma tillbaka till samhörighets-fasen igen efter att en ny familjemedlem anlänt.
 
Visst är det spännande! Och det förklarar lite om varför vi beter som vi gör tycker jag. Varför man skiljer sig, skaffar många barn eller skaffar ett husdjur osv.
Ledsnar man på sin lilla grupp (familj) någon gång kan det ju vara bra att tänka på detta och att istället försöka reda ut den där rollsökarfasen för att hamna i samhörighetsfasen till slut. För risken är ju stor att vi hamnar i samma problem i rollsökarfasen i nästa förhållande.
Men......jag säger inte att det måste vara så och jag säger inte att det alltid går att hålla ihop hur gärna man än vill. Men jag tycker i alla fall att det är kul att veta om detta.
 
Ljus och kärlek <3
FIRO,

Kommentera

Publiceras ej